کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

«مباهله» سلاح قدرتمند و سری اسلام

محسن رفیعی

24 مرداد 1399 ساعت 16:55

تهران- راهیان نور-روح مباهله، اعتقاد به حقانیت است. کسی که به حقانیت خود ایمان دارد به راحتی و با اطمینان از پشتیبانی خدای متعال، به حق تکیه کرده و از مباهله ابایی ندارد. این همان قدرت ایمان به خداست که موجب پیروزی حق مداران و رعب و وحشت اهل باطل شده است.


به گزارش راهیان نور؛  مباهله در لغت به معنای لعن متقابل و طرفینی است. [۱] این کار، زمانی انجام می‌شود که گفت‌وگوی بین دو طرف، موجب روشن شدن حق و قبول آن از سوی طرف مقابل نشده و هر دو طرف قبول می‌کنند که یکدیگر را لعن و نفرین کنند (یعنی دعای بد برای یکدیگر کنند) تا باطل از سوی خدا رسوا و عذاب شده و حق روشن شود.

با این بیان روشن می‌شود که روح مباهله، اعتقاد به حقانیت است. کسی که به حقانیت خود ایمان دارد به راحتی و با اطمینان از پشتیبانی خدای متعال، به حق و خدا تکیه کرده و از مباهله ابایی ندارد. این، همان قدرت جادویی ایمان به خداست که موجب پیروزی حق مداران در جبهه‌های گوناگون و نیز باعث رعب و وحشت اهل باطل شده است.

نتیجه قطعی مباهله

رسول خدا صلّی الله علیه و آله هنگام مباهله با مسیحیان نجران با تأکید برپشتیبانی خدای متعال از جبهه اسلام، خطاب به آنان فرمودند: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ اسْمُهُ أَخْبَرَنِی أَنَّ الْعَذَابَ یَنْزِلُ عَلَى الْمُبْطِلِ عَقِیبَ الْمُبَاهَلَةِ وَ یُبَیِّنُ الْحَقَّ مِنَ الْبَاطِلِ بِذَلِکَ[۲] خداوند عزوجل به من خبر داده که پس از مباهله عذاب بر گروه باطل نازل می‌شود و به این وسیله، حق را از باطل مشخص می‌سازد.»

همین سخنان رسول خدا صلّی الله علیه و آله مسیحیان را به تردید انداخت و یک روز فرصت طلبیدند تا مشورت کنند و بالأخره تصمیمشان بر این شد که اگر فردا حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله به همراه خانواده و فرزندانش برای مباهله حضور یافت از مباهله با او خودداری کنند. اتفاقاً همین طور هم شد و آنها نیز از مباهله خودداری کرده و به پرداخت جزیه، راضی شدند.

 وحشت مسیحیان نجران از اطمینان اهل بیت علیهم السلام

نکته مهم، تکیه حقیقی رسول خدا صلّی الله علیه و آله به خدای متعال است و حضرت، چون ذره ای به راه و اعتقاد خود شک نداشتند عزیزترین افراد خویش را به دست خدا سپرده و در میدان مباهله حاضر کردند. همچنان که قرآن کریم می فرماید: «فَسَتَذْکُرُونَ ما أَقُولُ لَکُمْ وَ أُفَوِّضُ أَمْری إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصیرٌ بِالْعِباد؛ [۳] پس به زودى آنچه را به شما مى‏‌گویم به یاد خواهید آورد. و کارم را به خدا مى‏‌سپارم؛ خداست که به [حال‏] بندگان [خود] بیناست.»

اطمینان و تکیه جبهه حق به حقانیت خویش، به همان اندازه که برای آنان آرامش بخش است، موجب رعب و وحشت جبهه مقابل می‌شود و نوعی از بازدارندگی به شکل بسیار قوی را رقم می‌زند، چنان که مسیحیان نجران را نیز مجبور به عقب‌نشینی از موضع خود کرد.

الزامات تکیه بر حقانیت

فرد، گروه، جامعه و یا امتی که به حقانیت خود و به دنبال آن، به پشتیبانی خدای متعال از راهی که در پیش گرفته‌اند ایمان و اعتقاد راسخ دارد هرگز غم و یا ترسی در دل نخواهد داشت. این، نتیجه دوستی و قرابت روحی با حق و ارتباط صحیح با خداست؛ چنان که قرآن کریم درباره دوستان و اولیای الهی می‌فرماید: «أَلَا إِنَّ أَوْلِیَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لَا هُمْ یحَْزَنُون‏؛ [۴] آگاه باشید، که بر دوستان خدا نه بیمى است و نه آنان اندوهگین مى‌‏شوند.» اما برای برخورداری از پشتیبانی خدا، رعایت چند نکته اساسی ضروری است.

ایمان حقیقی، نه منافقانه

ایمان، باید در دل انسان رسوخ پیدا کرده باشد و از سر منفعت طلبی و دنیاخواهی نباشد چرا که در غیر این صورت به معنای نفاق بوده و عین باطل است و نمی‌تواند مؤید راه انسان باشد و به هیچ وجه، تضمین‌کننده حمایت خدای متعال نخواهد بود. همچنان که قرآن کریم نه تنها منافقان را تأیید نمی‌کند بلکه آنها را دروغ گو خطاب کرده و می‌فرماید: «إِذا جاءَکَ الْمُنافِقُونَ قالُوا نَشْهَدُ إِنَّکَ لَرَسُولُ اللَّهِ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ إِنَّکَ لَرَسُولُهُ وَ اللَّهُ یَشْهَدُ إِنَّ الْمُنافِقینَ لَکاذِبُون‏؛ [۵] چون منافقان نزد تو آیند گویند گواهى مى‏‌دهیم که تو واقعا پیامبر خدایى و خدا [هم] مى‏‌داند که تو واقعاً پیامبر او هستى و خدا گواهى مى‏‌دهد که منافقان سخت دروغگویند.»

استقامت در راه حق

نکته دیگر این که، هرگاه مؤمنان از راه و اعتقاد مؤمنانه خود دست برداشته یا منحرف شوند به همان نسبت از تأییدات الهی دور خواهند شد چنان که خدای متعال در آیه بعدی ویژگی اولیای الهی را تقوای مداوم و مستمر دانسته و می‌فرماید: «الَّذِینَ ءَامَنُواْ وَ کَانُواْ یَتَّقُون‏؛ [۶] همان‌ها که ایمان آوردند، و (از مخالفت فرمان خدا) پرهیز مى‌‏کردند.»

تلاش مؤمنانه

سنت الهی در همه موارد بر این است که قبل از بهره بردن از امداد الهی باید در حد توان تلاش و کوشش مورد نظر انجام شود همانگونه که قرآن کریم، نزول نصرت الهی را مشروط به یاری(دین) خدا شمرده و می فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ؛ [۷] اى کسانى که ایمان آورده‏‌اید اگر خدا را یارى کنید یاریتان مى‌‏کند و گام‌هایتان را استوار مى‌دارد.»

منظور از «نصرت دادن به خدا» جهاد در راه خدا و تنها به منظور تأیید دین او و اعلاى کلمه حق است، نه این که جهاد کنند تا در زمین سرورى نمایند، و یا غنیمت به‏ چنگ آرند، و یا شجاعت و هنر خود را نشان دهند؛ و مراد از اینکه فرمود: «خدا هم شما را یارى مى‏‌کند» این است که اسباب غلبه بر دشمن را برایتان فراهم مى‏‌سازد، مثلاً ترسى از شما در دل کفار مى‏‌اندازد، و امور را علیه کفار و به نفع شما جارى مى‌‏کند و دل هاى شما را محکم و شجاع مى‌‏سازد. [۸]

حقانیت انقلاب اسلامی

انقلاب اسلامی ایران از ابتدا با تکیه بر نیروی الهی و حقانیت دین اسلام بنیاد نهاده شد و رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران هر لحظه، از قدرت الهی مدد می‌جست و همه توفیقات را از آن خدا می‌دانست. ایمان حقیقی مردم، استقامت بی‌نظیر آنها در راه اسلام و جهاد فوق‌العاده ملت ایران، همواره زمینه تکیه بر قدرت لایزال الهی را به همراه داشته و از این رو، خداوند متعال نیز در برهه‌های مختلف تکیه این ملت مؤمن انقلابی بر حقانیت راه اسلام را با امدادهای الهی پاسخ گفته است.

همان‌طور که گفته شد یکی از انواع امدادهای الهی، افکندن رعب و وحشت در دل اهل باطل است؛ چنان که رهبر کبیر انقلاب اسلامی در مورد فتح و آزادی خرمشهر فرمودند: «ما نباید فتح‌هاى بزرگ مثل خرمشهر را از یاد ببریم که دشمن با همه تجهیزات در سنگرهاى بسیار محکم با عِده و عُدد بسیار کمین کرده بود، و در مقابل عده‌اى از سلحشوران متعهد اسلام از بیابان باز به آنان تاخته، و خداوند آن چنان رعب و وحشت را بر دشمنان ما غلبه‏ داد که با اسارت هزاران نظامى و غنیمت‌هاى بسیار، باقیمانده اشرار با فضاحت تمام رو به فرار گذاشته و شهرها را رها کردند. رزمندگان عزیز ما نباید این پیروزى معجزه ‏آسا را جز با مددهاى الهى ببینند و اگر چنین شد، غرور آن ها خلاصه مى‏‌شود در این که ما مورد عنایت قادر متعال هستیم و از خود چیزى نداریم‏.[۹]

روح مباهله هنوز جریان دارد

جرأت و جسارت مؤمنانه، در همیشه تاریخ در بین بندگان مؤمن خدا جریان داشته است و امروز نیز همان تکیه جسورانه بر حقانیت راه روشن اسلام انقلابی، در جامعه اسلامی ایران در جبهه‌های متفاوت اقتصادی، سیاسی، نظامی و... در حال ظهور و بروز است. بارها دشمنان در پی آزمایش جرأت و جسارت انقلابی مردم ایران اسلامی برآمده‌اند و هر بار، وحشت و اضطراب آنان از اقدام متقابل مسلمین نمایان شده است زیرا مهم‌ترین نقطه ضعف دشمنان اسلام، نداشتن تکیه گاه الهی است؛ چنان که قرآن کریم در مورد ظالمان می فرماید: «وَ ما لِلظَّالِمینَ مِنْ‏ نَصیرٍ؛ [۱۰] و براى ستمکاران یاورى نخواهد بود.»

بر همین اساس است که با همه دشمنان عنود و متعدد ایران اسلامی، این انقلاب هر روز در راه پرافتخار و پیروزمندانه خود به پیش می‌رود.

وحشت دشمن از نتیجه تحریم

در جدیدترین نقطه کانونی تقابل جبهه انقلاب اسلامی و جبهه کفر و استکبار، یعنی جنگ تمام عیار اقتصادی و تحریم‌های بی‌سابقه و گسترده تمام مردم دنیا با روحیه مقتدرانه برآمده از تکیه بر حقانیت ملت قهرمان ایران اسلامی آشنا شدند و همه دشمنان بیرونی و درونی از این همه استقامت و امید مردم انقلابی این سرزمین انگشت به دهان مانده‌اند.

شگفتانه‌تر این که، در چنین شرایطی که همه دشمنان انتظار سرنگونی نظام اسلامی را در سر داشتند پیروزی‌های فوق‌العاده بزرگی نصیب جبهه اسلام شده است که بر تعجب و دهشت دشمنان افزوده است. همه اینها، تجلی بارز وجود روحیه تکیه بر حقانیت، از جنس مباهله رسول خدا صلّی الله علیه و آله با مسیحیان نجران است که موجب پیروزی جبهه حق در جنگ نامتقارن عصر حاضر شده است.

اکنون، سلاح تحریم، کُند و کُندتر شده و شمارش معکوس برای جشن پیروزی بر آمریکای جنایتکار آغاز شده است. از همین الآن به خوبی می‌توان رعب و وحشت دشمنان انقلاب اسلامی را از شکست بزرگ اقتصادی آنان در مقابل مردم شریف ایران زمین حس کرد.

روحیه تکیه و توکل بر حقانیت، مروارید معجزه‌گر است که موجب ایجاد بازدارندگی در مقابل هر گونه طمع دشمنان نسبت به ملت ایران اسلامی شده است و البته این راه همچنان ادامه خواهد داشت همان طور که رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند: «از این جهت، ملّت ایران، افکار عمومی، سرجمع گرایش‌های مردمی کشور ما همین است که چون حقند، چون در راه درست دارند حرکت می‌کنند، یک اطمینان عمومی‌ای بحمدالله وجود دارد.» [۱۱]

پی نوشت
[۱]ابن منظور، محمد بن مکر، لسان العرب، ج۱۱، ص۷۲.
[۲] مفید، محمد بن محمد، الإرشاد فی معرفة حجج الله على العباد - قم، چاپ: اول، ۱۴۱۳ ق.
[۳]سوره غافر، آیه ۴۴.
[۴]سوره یونس، آیه ۶۲.
[۵] سوره منافقون، آیه ۱.
[۶] سوره یونس، آیه ۶۳.
[۷] سوره محمد صلّی الله علیه و آله، آیه ۷.
[۸] طباطبایى، محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ۲۰جلد، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات ایران - قم، چاپ: ۵، ۱۳۷۴ ه.ش، ج‏۱۸، ص ۳۴۶.
[۹] خمینى، روح‏الله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهورى اسلامى ایران، صحیفه امام، ۲۲جلد، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى (س) - ایران - تهران، چاپ: ۵، ۱۳۸۹ ه.ش، صحیفه امام ؛ ج‏۱۷ ؛ ص۳۱۸.
[۱۰] سوره حج، آیه ۷۱.
[۱۱] بیانات امام خامنه‌ای در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری؛ ۱۳۹۷/۰۶/۱۵.

انتهای پیام/


کد مطلب: 15860

آدرس مطلب :
http://www.rahianenoor.com/fa/note/15860/مباهله-سلاح-قدرتمند-سری-اسلام

راهيان نور
  http://www.rahianenoor.com