روحانیت در هشت سال دفاع مقدس، بیشترین آمار شهدا را داشته است/ جوان مؤمن انقلابی کسی است که دارای فکر و اندیشه است
به گزارش راهیان نور، حجت الاسلام سید عباس موسوی مطلق، کارشناس مسائل مذهبی، با حضور و بازدید از مرکز رسانهای راهیان نور با خبرنگار این رسانه به گفتوگو پرداخت .
راهیان نور: نقش و حرکت عظیم راهیان نور را چگونه ارزیابی میکنید؟
موسوی مطلق: من کوچکتر از آن هستم که بخواهم چنین مجموعه و حرکت عظیم فرهنگی را ارزیابی کنم، من برای استفاده و فیض بردن آمدهام و چیزی غیر از نور هم ندیدهام، آنجا هم که نور باشد، ظلمتی نمیبینیم.
راهیان نور: حضرت آقا بارها در سخنان ارزشمند خود از راهیان نور به عنوان یک رسانه در مقابل جبهه ضد فرهنگی که دشمنان انقلاب آغاز کردند، نام بردهاند. نقش راهیان نور در تقویت و اصلاح فرهنگ جامعه چیست؟
موسوی مطلق: رسالت ما این است که بعد از جنگ پیام شهدا را به مردم برسانیم، اهداف و آرمانهایی که داشتند و آنچه مدنظر شهدا بوده را انتقال بدهیم. یکی از بهترین ابزارهای انتقال راهیان نور است که هر سال پر بارتر و با شکوهتر برگزار میشود. جایگاه راهیان نور، یک جایگاه پیامرسانی است؛ یعنی پیامبران جنگ ما هستند. شما میبینید که قدم زدن در این مکانهای مقدس چگونه حال معنوی افراد را دگرگون میکند.
راهیان نور: روحانیت در زمان دفاع مقدس در ایجاد شور و اشتیاق برای حضور رزمندگان در جبهه جنگ حق علیه باطل نقش مؤثری ایفا کردند، امروز روحانیت در جبهه ضد فرهنگی دشمنان و حجمههایی که علیه انقلاب اسلامی شکل گرفته است، چه نقشی دارد؟
موسوی مطلق: روحانیت در هشت سال دفاع مقدس، بیشترین آمار شهدا را داشته است؛ یعنی به تعداد شهدایی که تقدیم کرده بر حسب جمعیتی که داشته، در صدر جدول تمام اقشار است. اکنون سؤال این است که آیا بعد از جنگ هم در میان سایر اقشار بیشترین مُبلغ شهید را داریم یا خیر؟ بیشترین کشته جنگ فرهنگی و شهید جنگ فرهنگی را داریم یا خیر؟ اگر اکنون هم آمار حضور روحانیت را در تمام عرصههایی که مربوط به نظام و انقلاب است، در صدر نشان دهد، میتوانیم بگوییم حوزه یک حوزه انقلابی است، در غیر این صورت، چنین نیست. در زمان جنگ و قبل از انقلاب، حوزه انقلابی بود، چرا که انقلاب از حوزه برخاست. حوزه انقلاب را تقویت کرد و در زمان جنگ حضور همه جانبه داشت. کمال بیانصافی است که یک روحانی نسبت به انقلاب بیتفاوت باشد، در این صورت اسم آن روحانی باید از این لیست خط بخورد؛ یعنی حقیقت روحانیت باید انقلابی باشد، اگر چنین نبود، باید بگوییم... را غصب کردند. اعتبار و ارزش روحانیت به انقلاب است. ممکن است کسی بگوید روحانیت یک سابقه طولانی داشته است؛ اما آیا این سابقه غیر از انتساب آن به اهل بیت است؟ مگر مسیر اهل بیت چیزی غیر از انقلابیگری بوده است؟ من این مسئله را بارها از مرحوم آیت الله شاهرودی شنیدم که میگفتند که شب 22 بهمن خدمت مرحوم شهید صدر بودیم، وقتی خبر پیروزی انقلاب رسید، ایشان فرمودند: الآن آرزوی انبیا محقق شد. 124 هزار پیامبر، 250 سال حضور اهل بیت، آرزویشان با انقلاب اسلامی محقق شد. ما اکنون در ابتدای این آرزو قرار داریم و طبیعتا تا رسیدن به قله راه درازی در پیش خواهیم داشت، روحانیت در این مسیر باید حضور قوی و چشمگیری داشته باشد؛ اما نوع این حضور بر حسب استعدادها و توانمندیها متفاوت است.
راهیان نور: رابطه راهیان نور با دفاع از ولایت و حرم مطهر حضرت زینب(س) را چگونه میتوان ترسیم کرد؟
موسوی مطلق: به نظر میرسد راهیان نور و مجموعهای که یادمان شهدا است، همچون یک مجموعه دانشگاهی است، کسی که وارد این مجموعه میشود، زمانی که خارج میشود مثل آن است که فارغالتحصیل میشود، حربهای هم که از آن بهره گرفته میشود دفاع است، چه دفاع از حرم و حریم اهل بیت؛ یعنی هر کسی این مجموعهها را زیارت میکند تأثیر میگیرد، مگر این که: هر آنکه زنده نیست دلش به عشق، بر او نمرده به فتوای من نمازکنید؛ اما فطرتهای بیدار وقتی به این جا میآیند و برمیگردند، روحشان آماده است هم برای دفاع از حرم اهل بیت، هم حریم آن بزرگواران. گاهی لازم است برای دفاع از حرم سلاح به دست گرفت، گاهی برای دفاع از حریم اهل بیت باید بر روی قلبها و مغزها نفوذ کرد. کسانی که به این مجموعه میآیند، برای هر گونه مبارزه و جهادی آماده میشوند.
راهیان نور: مسئولان در قبال راهیان نور و دفاع مقدس چه وظیفهای دارند و وظیفه جوان مؤمن انقلابی در قبال راهیان نور چیست؟
موسوی مطلق: «مصلحت دید من آن است که یاران همه کار بگذارند و خم طره یاری گیرند» اگر نظر من را بخواهید، میگویم مسئولان باید تمام کارهای خود را کنار بگذارند و مبنای فکر، اندیشه، عمل و قول خود را شهدا قرار بدهند و بعد معلوم خواهد شد که پیروز میشوند. این کهگاهی دچار شکست و یأس و نا امیدی میشوند، به این دلیل است که از فرهنگ شهدا فاصله گرفتهاند. اگر در راستای اندیشه شهدا حرکت کنند، قطعا رشد خواهند کرد. ای کاش که مسئولان بیشتر به این مسئله توجه کنند. هر مسئولی که با این اندیشه آشنا شد، موفقتر بود، هر کس هم که فاصله گرفت، هم مثل این است که از کانون نور فاصله گرفته است و به دام دشمن میافتد.
در خصوص بخش دوم سؤال، اگر فردی مؤمن و انقلابی است که رسالتش را انجام میدهد. رسالت جوان این است که باید فکر کند که امنیت، آسایشی که اکنون دارد، این اقتداری که اکنون ما در دنیا داریم، از کجا آمده است؟ زمانی خدمت آقای ظریف، وزیر امور خارجه بودیم، من از ایشان پرسیدم آیا واقعا در دنیا اقتدار داریم یا خودمان فکر میکنیم که اقتدار داریم؟ وی گفت ما اقتدار داریم و تعبیر جالبی هم به کار بردند، گفتند: اقتدار ایران اسلامی مثل این است که کسی از بیرون کوه دماوند را نگاه میکند و صلابت آن را میبیند؛ اما کسی که از کوه بالا میرود شاید خیلی این صلابت را درک نکند. نمیشود گفت که ما داریم به یک ابرقدرت تبدیل میشویم، اگر نیک بنگری، اکنون ما ابرقدرتیم و جوان باید فکر کند که این اقتدار مدیون چه چیزی است. اولین رسالت جوان تفکر و اندیشیدن است و سپس بر اساس نتیجهای که از آن تفکر کسب میکند، دست به عمل بزند. قطعا زمانی که بر مبنای تفکر و اندیشه عمل کند، نتیجه آن مثبت خواهد شد. وقتی جوانی در این مسیر قرار گرفت، به یک جوان مؤمن انقلابی تبدیل میشود. حال مؤمن انقلابی به چه معنا است؟ جوان مؤمن انقلابی کسی است که دارای فکر و اندیشه است، کسی است که دارای کوشش و تلاش است و تمام اهداف و آرمانش رسیدن به مقصد است. در هر زمینهای هم که جوانان مؤمن انقلابی ما وارد شدند، خوش درخشیدند. دشمن نمیخواهد اینها را ببیند. دشمن نه میخواهد جوان ما را ببیند، نه میخواهد جوان مؤمن انقلابی ما را ببیند و مدام هم نا امیدی را در جامعه ما القا میکند؛ در حالی که واقعا این چنین نیست. علاقه و رغبت بیش از آن چیزی است که دشمن القا میکند. گاهی در کشور خودمان هم از نا امیدی میگویند، بر اساس فضای مجازی و ظاهر جامعه این گونه نتیجه میگیرند؛ اما کسی که اهل فن و بصیرت باشد و مردم را شناخته باشد، همچون حضرت آقا، جامعه را به گونهای دیگر میبیند. فرقی میان سید جمالالدین اسدآبادی و حضرت امام وجود دارد. سید جمال اسدآبادی بیان کرده بود که من ملوک را دیدم؛ یعنی در پی آن بود که سران کشورها را ببیند که در جامعه اصلاحگری کند؛ اما امام چه کرد، او مردم را دید. چون مردم را دید و آنها را خوب شناخت به واسطه مردم و لطف پروردگار این حماسه بزرگ را خلق کرد؛ لذا حضرت آقا به معنای واقعی مردمشناس و جوانشناس است و همواره هم از امید میگوید، یک امید واقعی در میدان، نه چیزی که در حد حرف باشد؛ اما دشمن نمیخواهد این را ببیند. یکی از مسئولان آماری ارائه کرد مبنی بر آنکه میانگین سنی دانشمندان هستهای ما بین 30 تا 40 سال است و 90 درصد آنها از جوانان مؤمن انقلابی مذهبی معتقدند. دشمن نمیخواهد اینها را ببیند و جوانی را میبیند که یک ظاهر غلطی دارد، گول خورده است یا شست و شوی مغزی داده شده است، مگر ما چه قدر از این جوانها داریم. مراسم اعتکاف را ببینید، در بعضی شهرها مسجد کم است و اعتکاف در دو نوبت برگزار میشود و همه هم جوان هستند. در کجای دنیا داریم که 30 سال از جنگی گذشته باشد و جمعیت میلیونی در بهترین وقت سال خود به زیارت مناطق جنگی میروند؟ اینها برای دشمن قابل تحمل نیست.
راهیان نور: راهیان نور در عملیسازی بیانیه گام دوم انقلاب حضرت آقا چه ظرفیتی میتواند داشته باشد؟
موسوی مطلق: هر چیزی که متعلق به انقلاب است، ظرفیت آن در راهیان نور وجود دارد؛ یعنی هر چیزی که بتواند انقلاب ما را پیش ببرد و تبیین و صادر کند، راهیان نور ظرفیت آن را دارد. ما نباید به راهیان نور نگاه ملکی داشته باشیم و آن را به یک منطقه جغرافیایی محدود کنیم. اهمیت گام دوم انقلاب هم کاملا مشخص است و اهمیت آن به اندازه اصل انقلاب است و ما در طول تاریخ، بیانیه و مطلبی با اهمیت و ارزش بیانیه گام دوم، اگر بگوییم نداشتیم، مبالغه نکردیم و نباید فراموش شود و با آن کلیشهای برخورد شود، باید به یک گفتمان تبدیل شود. وقتی به یک گفتمان تبدیل شد، عوام و خواص باید پیرامون آن بحث کنند؛ اما متأسفانه در چند ماه گذشته با وجود تمام ظرفیتهایی که در دست نظام است، این بیانیه هنوز به گفتمان تبدیل نشده است. این بیانیه مثل 12 بهمن است که امام آمد و 10 پس از آن پیروزی خلق شد، پس از صدور این بیانیه هم با توجه به اهمیتی که داشت باید یک دهه فجر خلق میشد؛ اما ما حتی چنین پیروزی هم پس از آن نداشتیم. گام دوم انقلاب مثل یک دستورالعمل الهی و سیاسی است و تمام مسئولان و قانونگذاران ما در تمام تصمیمهایی که میگیرند، باید این بیانیه را پیش روی خود داشته باشند.
راهیان نور: نظر شما در خصوص شعار امسال حرکت عظیم راهیان نور چیست؟
موسوی مطلق: دو سه هفته پیش به یکی از شعرای عزیز کشور عرض کردم که یک شعر برای بقیع بگو. گفت شعر زیاد گفته شده است، گفتم شعری که ما داریم میسازیم، گفت واقعا؟ گفتم ما در زمان زعامت مقام معظم رهبری، عجایب زیادی مشاهده خواهیم کرد، یکی از آنها نابودی آل سعود است، یکی از آنها ساخت بقیع است و یکی هم نابودی آل یهود است. شکوه مرجعیت حضرت آقا هنوز مانده است، تا یک قدمی آن رفتهایم و انشاالله به زودی شکوه عظیمی از تاریخ مرجعیت را شاهد خواهیم بود و به دنبال آن یک شکوه بینظیری نسبت به انقلاب اسلامی خواهیم داشت.
راهیان نور: در پایان اگر عرضی دارید بفرمایید؟
موسوی مطلق: خیر، عرضی نیست. در جایی که یاد و اسم شهدا به میان میآید، شاید سکوت بلندترین فریاد باشد، مگر این که بزرگواری مثل شما انسان را وادار به حرف کند.
دریافت فیلم این گفت و گو
گفتگو از: ناصر مومنیان
خبرنگار جهاد رسانهای شهید رهبر
انتهای پیام/