به گزارش سرویس فرهنگی و هنری
راهیان نور، اين روزها مساله جهاني شدن از مهمترين دغدغه هايي است كه صاحب نظران را به تفكر واداشته است زيرا جهاني شدن بر سرنوشت همه فرهنگ ها اثر مي گذارد به ميزاني كه به نظر مي رسد جهاني شدن به هويت و به دين نيز آسيب خواهد رساند .
بي هويتي پيامد گريز ناپذير روند كنوني جهاني سازيست با تاثيراتي كه جهاني شدن بر هويت فرهنگي افراد مي گذارد به تدريج شاهد حل شدن اين فرهنگها در فرهنگ غالب خواهيم بود .
و اما جوان امروز ضرورتا بايد ريشه در فرهنگ خودي داشته باشد تا بر اساس آن بتواند هويت فرهنگي اش را تشكيل دهد و لازمه اين امر شناخت آن فرهنگ و عقيده به آن و يافتن مشتركاتي ميان خود و فرهنگ ملي است .
فرهنگ ديني براي اعتلا و سربلندي خويش متضمن بهترين مكانيزمهاست كه موجب سربلندي و اقتدار آن مي شود و فرهنگ شهادت طلبي از زير مجموعه هاي فرهنگ ديني است و از بهترين و قوي ترين مكانيزمها در اين راستاست .
فرهنگ ايثار و شهادت فرهنگي است كه بدون خودخواهي و خود محوري و با آزاد انديشي و رسوخ در اعماق قلب جوانان همراه است .
1
در عصري كه خطرعبور استعمار از دژهاي محكم فرهنگي وجود دارد فقط كافي است كه فرهنگ ايثار را بشناسيم و به آن متعهد بمانيم . انتقال فرهنگ شهادت و ايثار به جوانان نتايج ارزشمندي دارد كه در جامعه جاري مي شود و به راستي كه اگر فرهنگ ايثار نبود اسلام زنده نمي ماند و امنيت جامعه از بين مي فت . بنا بر اين حفظ ياد و نام شهدا اين روز ها از واجبات ديني به شمار ميرود .
و اما هنر يكي از ابزار هاي فرهنگي يك جامعه است . ابزاري كه در عصر جهاني شدن مولفه هاي فرهنگي يك جامعه مانند ايثار و شهادت را ترسيم مي كند. بايد توجه داشت در زماني كه بحران بي هويتي مشكل امروز بشريت است عزت و كرامت انساني چگونه تعريف مي شود .
تاسي به فرهنگ ايثار و شهادت مي تواند جلوه ملموس و بارزي از هويت اسلامي و ديني و انساني در جوانان جامعه امروز باشد . براي مردمي با فرهنگ ايراني ، زندگيِ آزاد و مستقل با حفظ و ترويج فرهنگ شهادت امكان پذيرتر خواهد بود و نبايد از اين مسئله هم غفلت كرد كه نبرد حق و باطل نبردي همه جانبه است و تاسي به اين فرهنگ غني اسلامي بود كه پير و جوان چون سدي استوار در برابر ظلم ايستادند و همين باعث شد تا در جنگ تحميلي بر ايران عده قليلي بر عده كثيري پيروز شوند تا ملت ايران نمونه بارز اين آيه شريفه باشد كه (( كم من فئته قليله غلبت فئه كثيره باذن ا... )) .
دشمنان ايران بعد از شكست در جنگ تحميلي متوجه شدند با روحيه شهادت طلبي كه در فرزندان پاكباخته حضرت روح ا... (ره) وجود دارد مهمترين ابزار براي شكست اين امت حمله به اعتقادات آنان است لذا جهاني سازي مكر استعمار بود براي تعريف ديگري از انسان و هويتي ديگر بخشيدن به جوان امروز .
يكي از بهترين مكانيزم هاي دفاعي در برابر خطرهاي جهاني شدن اين است كه اين پيامد را به فرصتي در جهت پيشبرد اهداف انقلاب اسلامي تبديل كنيم . يعني جاري كردن ارزش هاي متعالي انساني در تمام طول تاريخ مانند جاري شدن فرهنگ حسيني در ميان امتها.
واما هر تلاشي كه براي لحاظ كردن فرهنگ غنيِ ايثار وشهادت توسط فرهنگ سازان در برنامه هاي فرهنگي جامعه صورت گيرد نياز به سرمايه گذاري كمي و كيفي در اين زمينه دارد زيرا در جهان امروز لحظه به لحظه به تعداد پايگاههاي ضد ارزشي افزوده مي شود .
در عرصه جهاني سازي وقتي هويت انسانها توسط استعمار گران فرهنگي گرفته مي شود انسانهاي بي هويت ابزارهايي در دستان استعمار مي شوند تا به هر سمت و سويي كشانده شوند . لذا حفظ فرهنگ ايثار و شهادت در جهت شكوفا كردن فطرت پاك انساني و رسيدن به كرامت انساني احساس مي شود ، فقط كافي است به جواناني كه در اين زمينه رغبتي دارند كمي اعتماد كنيم و اطلاعات درست و ابزار مناسبي براي مرور فرهنگ شهادت در اختيار انها قرار دهيم.
سهيلا حقاني
منبع : معاونت پژوهش و ارتباطات فرهنگي بنياد شعيد در استان خراسان شمالي